Zes verdiensten van het theater

Zes verdiensten van het theater

De Oude Grieken wisten het al: Theater, dat is tegelijk kunst, emotie en schoonheid. Het theater levert een pure, waardevolle bijdrage aan onze wereld, en wel om deze redenen:

Het maakt deel uit van wie we zijn

Het theater is een verfijnde uitdrukking van een menselijke basisbehoefte – je zou het een instinct kunnen noemen – om het leven na te bootsen, verhalen op onszelf en op anderen te projecteren, en betekenis te creëren door middel van een verhaal of metafoor.

We zien dit instinct al bij kinderen wanneer ze echte of ingebeelde personages en gebeurtenissen uitbeelden. Ook in enkele van de oudste menselijke samenlevingen, zoals het Oude Griekenland, waren theater en rituelen al goed ingeburgerd.

Theater is in wezen belangrijk, omdat het inherent is aan ons ‘zijn’. Genieten van een denkbeeldige wereld is iets typisch menselijks. Het onderscheidt ons van andere diersoorten.

Het brengt mensen samen

Theater brengt mensen samen. Om een ​​optreden te laten plaatsvinden, moeten honderden tot duizenden mensen zich een paar uur op één plek verzamelen en samen een evenement meemaken dat mooi, grappig, ontroerend, of op zijn minst afleidend is.

En in een tijdperk waarin het grootste deel van onze communicatie voor een scherm plaatsvindt, is dat toch een prachtige verdienste.

Het belicht verschillende standpunten

Theater daagt ons uit om te luisteren naar verschillende kanten van een gesprek of argument. Het vergt een inspanning om ons in te leven in de strijd van onze medemensen, ongeacht hun standpunten.

We ontwikkelen zo het talent om ons het resultaat voor te stellen van verschillende keuzes die we in ons persoonlijke leven en in ons politieke leven kunnen maken. Het is niet verwonderlijk dat theater in repressieve samenlevingen vaak is afgestemd op een beweging naar openheid en vrijheid.

In Zuid-Afrika speelde theater een belangrijke rol in de strijd tegen apartheid. En in Tsjechoslowakije werd een voormalig toneelschrijver zelfs de leider van een nieuwe democratie.

Het heelt ons

Het leidt ons af van het moeilijke en het lelijke in het leven. Theater is namelijk een van die menselijke activiteiten die compleet onschuldig is.

Als we bezig zijn met het maken of bijwonen van theater houden we ons niet bezig met oorlog, vervolging, misdaad, hongersnood, discussies, ruzies, drinken, drugs, of een andere sociale of persoonlijke ondeugd. 

Hoe meer theater en kunst we zien en beleven, hoe vredelievender en menselijker we worden. 

Het maakt ons slimmer

Zowel het maken van theater als het bijwonen van een toneelstuk draagt bij aan onze educatie en geletterdheid. We moeten moeite doen om de personages heen en weer te zien praten in lange dialogen.

Het vereist de nodige aandacht, snelle mentale verschuivingen en een zekere taalvaardigheid. Het leert ons ook over menselijke motivatie en psychologie. In historische toneelstukken krijgen we lessen in leiderschap en informatie over overheden en politieke spelletjes.

In hedendaagse toneelstukken leren we over mensen en culturen van ons eigen land of van andere landen. Studies hebben trouwens aangetoond dat studenten die deelnemen aan theater het beter doen op school.

Door samen te spelen, worden kinderen ook uit hun schulp gehaald en kunnen ze op een productieve en gezonde manier leren socialiseren.

Het biedt ons een spiegel aan

Theater beïnvloedt de manier waarop we denken en voelen over ons eigen leven en moedigt ons aan om goed naar onszelf, naar onze waarden en naar ons gedrag te kijken.

Een voorbeeld hiervan is de vrouw die na een show in de Royal Albert Hall openlijk op tv toegaf dat zij en haar man besloten dat hun huwelijk door een serieuze dip ging. Het koppel ging samen in therapie en is nu nog steeds samen.

Het hoeft daarom niet eens zo dramatisch te worden. Tijdens een stuk over een hevige strijd tijdens een familiediner, kan je denken aan jouw familie, en aan hoe leuk het zou zijn om volgende maand een gezellig etentje te plannen.  

Algemeen is dit ook een van de dingen waarvoor we naar het theater gaan. Om ons eigen leven af ​​te meten tegen de levens die we op het podium afgebeeld zien, om ons voor te stellen hoe het zou zijn als we die denkbeeldige levens zouden leven.

Close Menu