Wie is youp van ‘t Hek?

Youp van ‘t Hek, de altijd grappige man met zijn ronde brilletjes die geen blad voor de mond neemt, wie kent hem nou niet! Dat blad voor de mond is een typisch gevalletje Amsterdammer, want ook al is hij in 1954 in Naarden geboren, zijn ouders waren rasechte Amsterdammers. Hij werd overigens niet met de naam Youp geboren, deze naam kreeg hij later in zijn jongere jaren van een vriendin, bij de geboorte noemden zijn ouders hem namelijk Joseph Jacobus Maria oftewel Joep. Van ‘t Hek kwam uit een groot gezin van acht kinderen waar hij de op één na jongste van was, en dat merkte je aan alles. Het is niet voor niets dat ze zeggen dat je plek in het gezin je karakter bepaald. De jongste van het gezin willen namelijk vaak mee kunnen praten met de oudere broers en zussen, daarnaast moet je ook vaak laten zien hoe flink je wel niet bent, en wanneer je als zevende uit een gezin van acht op de wereld komt dan heb je heel wat te bewijzen. Zo heeft Joep zich dan ook zeker bewezen, hij wist al snel wat hij wilde bereiken en dat was natuurlijk cabaretier worden. Het moment dat Joep wist dat hij de cabaret in wilde was toen hij twaalf jaar was, samen met zijn ouders mocht hij naar Toon Hermans in Carré. Hier was hij zo van onder de indruk dat hij op de terugweg aan zijn vader vertelde dat hij later net als Toon Hermans wilde zijn, zijn vader reageerde hier lacherig op met “Nou jongen je hebt in ieder geval je eerste grap al gemaakt”. Zou deze flauwe grap Joep juist de motivatie hebben gegeven om zich te bewijzen?

Schoolcarrière  

Een droom had hij dus al op zak, nu nog een diploma. Dat was namelijk wel een dingetje voor Van ‘t Hek. Zijn grote bek en nonchalante houding zorgde er namelijk voor dat scholen en leerkrachten al snel klaar met hem waren, waardoor hij bij maar liefst vier verschillende middelbare scholen weg werd gestuurd. Gelukkig was er nog één school in de buurt die het wel aandurfde met hem, namelijk de Ministerparkschool voor Christelijke Mavo in Naarden. Hier werd hij flink gedrilt, en deze strenge aanpak werkte dit keer gelukkig wel. Flink wat overuren en zaterdagen verder lukte het Joep om zijn mavo diploma te behalen. Maar het was niet alleen zijn mavo diploma dat hij behaald had, op deze middelbare school begon zijn carrière als schrijver. Als hoofdredacteur van de schoolkrant schrijft Joep pagina’s vol met verzinselen en grappen maar ook met interviews met bekende Nederlanders. Daarnaast schreef hij ook het hele programma voor het schoolcabaret, en groeide zijn zelfvertrouwen door verschillende succeservaringen. Een nieuwe Joep was geboren!

Nieuw leven nieuwe naam

Bij een nieuwe Joep hoort ook een nieuwe naam, deze kreeg hij op een grappige manier van een vriendin in 1973. Joep had namelijk een T-shirt aan met daarop de tekst “ We help you”. Een vriendin vond het grappig om van het woord you youp te maken, en sindsdien gaat hij door het leven als Youp. Met deze nieuwe naam werd het ook tijd voor een nieuw tijdperk voor Youp, dit is dan ook hetzelfde jaar waarin hij Cabaret Nar heeft opgericht samen met zijn toenmalige vriendin (tegenwoordig zijn vrouw) Debby Petter.

Nu schrijft hij al meer dan 30 jaar columns voor het NRC-Handelsblad en zijn we al zoveel solovoorstellingen en Oudejaarsavond Conferences verder en is de naam Youp van ‘t Hek een begrip in ons land geworden.

   
 
Close Menu