Wie is Wim Kan?

Wim kan, wat een man, een echte legende uit de theaterwereld, en grondlegger van de oudejaarsconferences. Ondanks dat Kan een grote naam uit de theatergeschiedenis is, zijn er steeds meer mensen die hem niet kennen of hem zijn  vergeten. En dat is jammer, want Willem Cornelis Kan, geboren op 15 januari 1911 in Scheveningen was een geweldige cabaretier, een voorbeeld van een geboren artiest. Al van kleins af aan speelt hij thuis met een marionettentheater en imiteert hij samen met zijn zus de mensen in de buurt.

Schoolcarrière

De middelbare school was niet echt zijn ding, overal waar hij op school zat kreeg Kan het voor elkaar weggestuurd te worden. Uiteindelijk ging hij naar de toneelschool in Amsterdam die hij ook niet af kon maken omdat hij vroegtijdig de opleiding moest verlaten nadat hij een conflict had met de school. Hij had namelijk geen toestemming gekregen om te figureren bij het gezelschap van De Bree, Kan trekt uiteindelijk zijn eigen plan en doet toch mee bij het Centraal Toneel. Zijn eigenwijze houding zorgde ervoor dat hij de toneelschool moest verlaten. Het is in dat zelfde jaar (1930) dat hij Corry Vonk leert kennen en het klikte direct. De tien jaar oudere revuester en Kan trouwde drie jaar later en sindsdien waren ze  onafscheidelijk.

ABC- cabaret

In die tijd schreef Kan teksten voor de revue van zijn vrouw, en drie jaar na hun huwelijk richtten ze het ABC-cabaret op. Een school waar jong talent terecht kon, namen zoals Maya Bouma, Wieteke van Dort, Frans Halsema en Frits Lambrechts zijn hier opgeleid. Voorstellingen die werden gegeven bleken ook altijd een groot succes te zijn. Helaas was het in die tijd niet gemakkelijk, de Duitsers vielen Nederland binnen en het begin van de tweede wereldoorlog was een feit, het ABC-cabaret vertrok naar Nederlands Indië voor een tournee.

Doordat ze niet meer terug konden naar Nederland bleven ze daar, maar ook daar was het niet meer veilig, de Japanners vielen binnen en Kan en zijn vrouw kwamen in een Jappenkamp terecht. Treurig maar waar, het verliefde stel dat altijd samen was zou nu jarenlang van elkaar gescheiden worden. Dit werd het begin van het bekende dagboek van Kan, tijdens zijn gevangenschap hield hij namelijk een gedetailleerd dagboek bij.

Oudejaarsconferences

Tegenwoordig weten we niet beter dat aan het einde van het jaar een oudejaarsconference wordt gehouden, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het antwoord op deze vraag is, van Wim Kan. Hij hield in 1954 namelijk de aller eerste oudejaarsconference voor de radio. Dit werd een groot succes, in de daaropvolgende jaren heeft hij nog meerdere van deze oudejaarsconferences gehouden. Vanaf 1973 brak Kan door met zijn eerste oudejaarsconference voor de televisie, het publiek was laaiend enthousiast hij brak hiermee alle kijkcijferrecords. Maar enthousiast of niet, Kan was een zeer kritisch man, er werd pas iets uitgezonden op het moment dat hij er tot in de puntjes tevreden over was. Zijn laatste conference was niet zo’n groot succes, dit had alles te maken met de hersenbloeding die Corry Vonk eerder dat jaar (1982) kreeg, concentreren op zijn werk ging daardoor moeizaam. De periode Kan was voorgoed voorbij, want op 8 september 1983 overleed hij aan de gevolgen van keelkanker.

Close Menu