Vrouwen en cabaret, een moeilijke combinatie?

Vrouwen en cabaret, een moeilijke combinatie?

Vrouwen lijken over het algemeen minder geïnteresseerd te zijn in cabaret dan mannen. Ook een carrière als cabaretier lijkt minder voor hun weggelegd. Toch ligt dat niet aan hun gevoel van humor of aan een gebrek daaraan.

Uit onderzoek bleek dat mensen onbewust meer lachen met de grappen van mannen, dan wanneer diezelfde grappen door vrouwen worden verteld. Uit onderzoek bleek dat proefpersonen in 60% van de gevallen lachten indien de mop verteld werd door mannen, en slechts 38% bij moppen die door vrouwen werden verteld.

Dat wil niet per se zeggen dat vrouwen geen humor hebben. Ze hebben gewoon een ander soort humor. Bovendien lachen ze liever met moppen dan ze zelf te moeten vertellen.

Is cabaretier zijn dan niet voor vrouwen weggelegd? Op zich is er geen verschil met een man die cabaretier wil worden. Maar als cabaretier dien je wel een heel publiek te entertainen.

Een zekere mate van agressie en assertiviteit is dus aangewezen, wat toch wel hoofdzakelijk mannelijke kenmerken zijn.

Hilarische vrouwen

Toch is er hoop. Zowel in België als in Nederland zijn enkele hilarische vrouwelijke cabaretiers opgestaan, die qua humor, veelzijdigheid en uitstraling niet voor hun mannelijke tegenhangers moeten onderdoen.

In Nederland leeft het cabaret genre nog echt, dus zijn er iets meer vrouwelijke cabaretiers, hoewel ze ook slechts dun gezaaid zijn. Zo is er de Nederlandse Brigitte Kaandorp.

Deze pittige dame voelt zich duidelijk als een vis in het water op de bühne. Ze heeft een geheel eigen stijl die erg vernieuwend is. Zo speelt ze vaak de typische antiheld. Het lijkt bovendien alsof ze op het podium maar wat staat te prutsen en te rommelen.

Hoewel ze vaak lacht met allerlei diverse figuren uit de maatschappij, heeft ze er bovendien geen moeite mee om zichzelf compleet belachelijk te maken.

Haar hilarische sketches over het verschil tussen man en vrouw of over iemand met een heel zwaar leven, zijn gewoon legendarisch.

Nog een Nederlandse, namelijk Wallis de Vries, is bekend van haar rolletjes in de programma’s Van Zon op Zaterdag en Koefnoen. Ze werd ontdekt tijdens het Leids Cabaret Festival met haar groep Sofietje.

Daarna mocht ze toetreden tot de groep Comedytrain. Toen ze daarna solo meedeed aan het Leids Cabaretfestival won ze zowel de juryprijs als de publieksprijs. Ze vertolkte ook de hoofdrol in de musical Foxtrot.

In het komische tv-programma Kopspijkers verzorgde ze dan weer hilarische imitaties van bekende mensen.

De Vlaamse Ann Nelissen houdt de Belgische eer staande. Haar eigen theaterproducties de Vaginamonologen, Vrouwendecamerone en Me Jane waren erg succesvol. Tot 2004 toerde ze heel België en Nederland rond, wat telkens volle theaters opleverde. Ze publiceert daarnaast als gastcolumniste in allerlei bladen.

Ook Els De Schepper, Tine Embrechts (Tegen de Sterren Op) en Karlijn Sileghem (Het Peulengaleis) zijn beloftevolle vrouwelijke komieken die eindelijk voet aan de grond krijgen in het mannelijke bastion dat cabaret heet.

Internationaal succes

Ook internationaal belooft de cabaretierwereld steeds vrouwelijker te worden.

De winnares van de Perrier Comedy Cup op het Fringe Festival in Edinburgh van 2005 was Laura Solon.

Met haar show Kopfraper’s Syndrome: One Man and His Incredible Mind was ze de tweede vrouw in het lange bestaan van de wedstrijd die er in slaagde de eerste plaats te behalen.

Ze nam ook deel  verschillende sketchshows van BBC One en ITV.

Mentaliteitswijzing

Toch is er nog een mentaliteitswijziging nodig. Humor is namelijk vooral een soort sociale afspraak.

Het publiek moet grappen leuk wíllen vinden. Negatieve vooroordelen over vrouwen zorgen ervoor dat het publiek onbewust minder enthousiast reageert wanneer een vrouw op de bühne staat.

Tegenover 25 vrouwelijke acts staan grosso modo zo’n 100 mannelijke acts. Vrouwen verdienen voorlopig minder vaak hun brood verdienen met humor.

En hoewel ze wel degelijk aan een inhaalbeweging bezig zijn, is er nog een lange weg te gaan.

Close Menu