Nederland is misschien klein in oppervlakte, maar groots in theater. Hierdoor zijn er jaarlijks dan ook verschillende theaterprijzen te winnen. In totaal telt Nederland ongeveer 100 prijzen op het gebied van podiumkunsten. De belangrijkste prijzen die jaarlijks worden uitgereikt zijn de VSCD- prijzen, uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Een andere belangrijke prijs is de Toneel Publieksprijs die ook jaarlijk uitgereikt wordt maar dan op het Gala van het Nederlands Theater.

Verschillende VSCD-Prijzen

Louis d’Or prijs: Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan de acteur (mannelijk) die de meest indrukwekkende rol heeft vertolkt in de toneelwereld. Voor het eerst uitgereikt in 1955.

Theo d’Or prijs: Ook deze wordt jaarlijks uitgereikt maar dan aan de beste actrice (vrouwelijk). Het is dus eigenlijk de vrouwelijke variant van de Louis d’Or prijs.

Overige toneelprijzen: Arlecchino, Colombina, Prosceniumprijs.

Cabaret prijzen

Poelifinario: Een prijs die sinds 2003 jaarlijks wordt uitgereikt aan de cabaretier met de meest indrukwekkende cabaretshow in het voorgaande theaterseizoen. Het lijkt om een chique Italiaans woord te gaan, maar in feite is de naam door Toon Hermans bedacht. Bekende Poelifinario winnaars zijn o.a. Claudia de Breij en Theo Maassen.

De Neerlands Hoop prijs: Een prijs die sinds 2003 jaarlijks uitgereikt wordt voor een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt, voor aanstormend talent. Bekende winnaars van de prijs zijn o.a. Ali B, en Javier Guzman.

VSCD Ouvreprijs: Dit is een prijs die incidenteel wordt uitgereikt aan een persoon (kan ook aan een instelling) die een grote bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten.

Musical prijzen

Musical Awards/John Kraaijkamp Musical Awards

De stichting Musical Awards werd in 2000 opgericht op initiatief van Joop van den Ende. De prijzen worden uitgereikt aan artiesten voor bijzondere en creatieve prestaties te eren. Als blijk van waardering voor de hele ouvre van acteur John Kraaijkamp werd op verzoek van de stichting zijn naam aan de awards verbonden. Winnaars van deze prijs zijn o.a. Chantal Janzen en Liesbeth List.

Annie M.G. Schmidtprijs: Een prijs die sinds 1991 uitgereikt wordt voor het beste theaterlied van het voorgaande theaterseizoen. De Annie M.G. Schmidtprijs wordt uitgereikt tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Close Menu