De vier verschillende theateropleidingen in Nederland

In ons land zijn maar liefst vier verschillende hbo-toneelscholen, waarvoor je pittige audities moet doen om binnen te komen. De vier verschillende scholen zitten verdeeld in ons kleine landje, namelijk in Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Arnhem.

Amsterdam: ATKA die staat voor Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie

Dit is waarschijnlijk de breedst georiënteerde toneelschool omdat hier ook het kleinkunst vak in de opleiding is verwerkt. Doordat in 2017 de school een nieuwe artistiek leider heeft gekregen, Yvette Fijen, is de opleiding vernieuwt. Zo is de aansluiting met beroepspraktijk flink veranderd en de ATKA groeit hierin mee. Voorheen werden acteurs namelijk in de meeste gevallen opgenomen in vast dienstverband bij een toneelgezelschap, terwijl in deze tijd de meeste acteurs na hun opleiding zzp’ers worden.

Arnhem ArtEZ Hogeschool voor de kunsten

In Arnhem zit de toneelschool ArtEZ, waar je voornamelijk kunstgerichte studies kunt volgen. Hierbij kun je denken aan de studie toneelschool maar ook aan de studie dansdocent, een zeer breed scala aan opleidingen.

Toneelacademie Maastricht

Tegenwoordig maakt deze hbo opleiding deel uit van de Hogeschool Zuyd. Je kunt hier verschillende bachelor/master opleidingen volgen zoals, Acteur, Regisseur, Docent toneel/regie, Theatraal performer, Theatervormgeving en theaterkostuumontwerp.

HKU Utrecht

De toneelschool Utrecht is onderdeel van de HKU, wat staat voor Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hier kun je opleidingen volgen in de richting: theater, vormgeving, beeldende kunst, muziek, kunsteducatie en media, kunstmanagement en games en interactie. Bekende namen zoals cabaretier Najib Amhali, Acteur Barry Atsma en Floortje Dessing hebben hier hun studie gevolgd.

,

Close Menu