Studeer muziek & theater en scoor beter op school

Studeer muziek & theater en scoor beter op school

Een vaak gehoorde zorg van ouders is dat ze bang zijn dat er met kinderen die muziek en/of theater studeren gedurende de basisschooltijd niets terecht komt. Die zorg kan nu met feiten ontkracht worden, want volgens een tien jaar durend onderzoek onder scholieren uit Florida, is nu bewezen dat het juist het tegenovergestelde is: Studeer muziek of theater gedurende de basisschool en je cijfers gaan in het voorgezet onderwijs omhoog.

Het team, onder leiding van Adam Winsler, de George Mason Universiteits professor voor Psychologie, vond bewijs dat juist muziek en theater er voor zorgt dat je hersenen zich beter ontwikkelen. Voor het onderzoek werden er meer dan 31.000 etnisch verschillende scholieren gevolgd, vaak van ouders met een laag inkomen.

Op hun vierde jaar werden ze getoetst op hun kunde op het gebied van taal en zogenaamde “cognitive and social skills”, alsmede het leesniveau en inzicht in wiskunde. De volgende stap was of ze les kregen op het gebied van dans, drama, muziek en/of kunst.

De uitkomst was voorspelbaar, maar ook nu onderzocht en bewezen, dat ze scholieren niet alleen betere cijfers hadden dan hun klasgenoten, maar ook nog eens beter werden in hun social skills, gedrag, taal en motoriek.

Beeld: Pexels

Close Menu