Wat is een impresariaat?

Wanneer je een artiest bent en klaar bent om op te treden wil je natuurlijk wel dat het mogelijk is om je voorstelling te verkopen. Om je hierbij te helpen heb je een impresariaat nodig, zij hebben namelijk contacten met programmeurs en kunnen je helpen aan contracten, het maken van begrotingen en alles wat daarbij komt kijken. Eigenlijk zijn ze een soort van tussenpersoon/bemiddelaar tussen het theater en de artiest. Doordat er verschillende soorten impresariaat zijn, is het goed om je van te voren hierin te verdiepen, het heeft namelijk weinig zin om contact op te nemen met een bureau dat zich voornamelijk richt op dans terwijl je cabaret wilt gaan doen.

Hoe kies je een impresariaat?

Zoals we al zeiden beschikt ieder impresariaat over zijn eigen specialiteit, de één richt zich op dans, de ander op theater en cabaret etc. Wanneer je weet welk impresariaat zich op welke specialiteit richt, kun je de website bezoeken of informeren bij ervaren collega’s.

Hoe kom je binnen bij een impresariaat?

Belangrijk hierbij is ‘netwerk’. Vraag advies bij mensen die al in het wereldje zitten, of aan een theaterprogrammeur of regisseur of ze een goed woordje voor je kunnen doen. Wanneer dit allemaal niet mogelijk is, kun je ook zelf contact opnemen met een impresariaat om een afspraak te maken. Zo kun je ook een brief schrijven, zorg dat dit een korte en vooral duidelijke brief is waarin je vraagt om een ontmoeting. Positieve recensies en of beelden van succesvolle voorstellingen uiteraard ook meer sturen als je deze hebt.

Wees bij een ontmoeting duidelijk over wat je van hun verwacht, taken, hoe lang en natuurlijk ook over de prijs. Daarnaast zijn niet alleen je reeds behaalde successen belangrijk, het moet namelijk ook op persoonlijk vlakken klikken wil je tot een succesvolle samenwerking komen.

Doordat Nederland een echt theaterland is zijn er vele theaterproductie bedrijven en impresariaten in ons land gevestigd.

Bekende Impresario

Impresariaat Frans Rühl

Frans Rühl is een bekende Nederlandse producent en zakelijk leider die zijn loopbaan begon in het theater als assistent van de bekende oud Nederlandse cabaretier Wim Kan. Sinds 2007 is hij zakelijk leider van het ‘Comedy Theater’ in de Nes in Amsterdam. Dat Frans Rühl dichtbij Wim Kan stond is wel af te leiden aan het feit dat hij na het overlijden van Wim zijn dagboeken heeft geërfd. In deze dagboeken kun je het persoonlijke leven en verschillende gebeurtenissen van Wim Kan lezen. Ook zoon Franco Rühl (geboren in 1973 zoon van Frans Rühl en Titia Kroonenburg) komt voor in deze dagboeken, de zoon van Frans heeft Kan namelijk regelmatig ontmoet toen hij nog jong was. Dit kun je zelfs terug zien in de dagboeken van Wim Kan waar een mooie foto van Wim en Franco Rühl in te vinden is met de tekst “Kind aan huis. Zoon Franco Rühl met Kan op de Wildwal”.

Impresariaat Frans Rühl is bijvoorbeeld bekend van Comedytrain (Nederlandse beste stand-up comedians) van 1992-2012, Girls Night out (met o.a. de bekende Nederlandse cabaretière Claudia de Breij), Help, de Belgen komen (met o.a.de bekende Vlaamse cabaretier Wim Helsen), Ladies Stand-up Show en Winter Snow Show.

Ook bekend van van dit impresariaat is de Comedy Explosion, een comedygroep die in 1994 werd opgericht. Dit is een eigen theaterprogramma met steeds wisselende comedians, namen zoals Claudia de Breij en Javier Guzman zaten in de selectie van de comedy Explosion. Ook vullen regelmatig bekende comedians uit het buitenland het programma aan met gastoptredens.

Impresariaat Hekwerk

Een ander bekend impresariaat is die van de bekende Nederlandse cabaretier Youp van ‘t Hek, genaamd Hekwerk. Youp van ‘t Hek richt in de jaren zeventig eerst Cabaret Nar op dat naamsbekendheid kreeg in 1977 door het programma Romantiek met Mayonaise. In 1979 neemt Impresariaat Lumen de zakelijke leiding van Cabaret Nar op zich en investeert financieel in de programma’s. Wanneer in 1994 Lumen ophoudt met bestaan start Youp zijn eigen impresariaat op, Hekwerk. Onder de naam Hekwerk zijn een aantal grote namen actief zoals, Jochem Myjer, Henry van Loon en Kommil Foo. Uiteraard maakt zijn echtgenote Debby Petter ook deel uit van het impresariaat dat inmiddels is gegroeid tot een bedrijf dat zijn artiesten op zakelijk, persoonlijk en creatief vlak begeleidt.

George Visser Productions

Zij bieden een zeer verrassend en uiteenlopend aanbod aan artiesten, waaronder de grote namen van Nederland. Het is ook niet zo vreemd dat George Visser Productions en TriColour Productions samen tot de grootste theaterimpresariaten van ons land behoren. Grote artiesten namen zoals Guido Weijers, Jandino Asporaat, Jochem van Gelder en Ron Bons, Jörgen Raymann en Nienke Plas behoren tot de artiesten van dit impresariaat. Zij vertegenwoordigen deze, en nog veel meer artiesten, exclusief voor het theater en verzorgen hierbij de tourneeplanning en de daarbij behorende productiebegeleiding en publiciteit.

Close Menu