Wie is Hans Teeuwen?

Waarom zouden ze Hans Teeuwen het enfant terrible van het Nederlands cabaret noemen? Dit heeft alles te maken met het feit dat Hans geen blad voor de mond neemt en nogal harde en grove grappen maakt tijdens zijn voorstellingen. Hans Teeuwen is zo’n typisch gevalletje, je houdt van wat hij doet of je haat het, zoals ze in het Engels zeggen ‘you either love it or hate it’, er is eigenlijk geen middenweg. De cabaretier werd in 1967 in het Brabantse dorpje Budel geboren. Budel is een katholiek dorp, maar met geloof heeft Hans niets, en dat laat hij dan ook duidelijk in zijn voorstellingen merken. Er is geen geloof dat Hans op de Bühne nog niet belachelijk heeft gemaakt, van het Jodendom tot de Islam tot aan het Hindoeïsme ze worden allemaal op een zeer grove manier door Hans besproken. Ja ja, enfant terrible is niet voor niets zijn bijnaam.

Schoolcarrière

Hans Teeuwen is een veelzijdig man, een echte duizendpoot die niet stil kan zitten. Zo kan hij op zijn cv acteur, cabaretier, regisseur, zanger, schrijver en componist neerzetten. Maar ging zijn schoolcarrière ook zo van een leien dakje?  De mavo ging prima, daarvoor behaalde hij dan ook zijn diploma, maar de Havo was destijds te hoog gegrepen. Na het behalen van zijn Mavo diploma zat Hans even in een donkere periode waarin hij veel rondhing met vrienden en experimenteerde met drugs. Uiteindelijk start hij de opleiding drama aan de hogeschool in Eindhoven, en begint de studententijd voor hem met veel kleine rolletjes hier en daar. Waar hij het meest aan heeft gehad was de stand up comedian-groep Comedy Train waar hij zich bij aansloot. In 1991 kreeg hij landelijke bekendheid door de samenwerking met Roland Smeenk, ze wonnen namelijk het cabaretfestival Camaretten. Er werd een avondvullend programma gemaakt en ze waren klaar om op tournee te gaan maar het mocht helaas niet zo zijn, Roland Smeenk kwam op 35-jarige leeftijd om bij een auto-ongeval. Hierdoor besloot Teeuwen verder te gaan als soloartiest, een jaar later was het zo ver, in 1994 stond de man met de grote bek op de planken met Hard en Zielig, zijn eerste show!

Theatershows

Met zijn eerste theatershow Hard en Zielig bereikte hij een groot publiek in Nederland, vooral jongeren zijn gek op de grofgebekte Teeuwen die al scheldend op de planken staat. Maar het was zijn tweede theatershow, Met een Breierdeck, die hem de status ‘grootste cabarettalent van de jaren negentig’ opleverde. Verschillende collega cabaretiers zoals Youp van ‘t Hek en Freek de Jonge hebben alleen maar goede dingen over hem te zeggen. Toch wordt het Hans aan het einde van zijn tournee allemaal even teveel, in zwolle tijdens een voorstelling loopt hij van het podium af. Als hij zijn nieuwe theaterseizoen uitstelt gaan er verschillende geruchten rond dat hij verslaafd zou zijn aan heroïne, in een psychiatrische instelling zou zitten het gerucht ging zelfs dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd. Wat bleek, de cabaretier met de grote bek was nog springlevend en had tijd voor zichzelf nodig om zich op zijn nieuwe theatervoorstelling te kunnen richten.

In totaal deed Hans vijf theatershows en stopte in 2005 als cabaretier om vervolgens  verder te gaan met het regisseren van films. Hij stopt niet helemaal met het podium te beklimmen hij richt namelijk zijn eigen band op genaamd Hans Teeuwen en The Painkillers, met hem als jazz-zanger.

Toch begon het na een paar jaar weer te kriebelen bij hem en miste hij het om zijn grove grappen te delen met het grote publiek, hij begon in 2007 een carrière in Groot-Brittannië met Engelstalige shows. En ook Nederland kon hij niet missen, in 2008 kwam hij namelijk met een nieuwe show genaamd Spiksplinter. Niet iedereen vond dat de man met de grote glimlach het nog in zich had, maar of Hans daar uiteindelijk iets om gaf, waarschijnlijk niet! In 2016 kwam hij met zijn zevende theatershow in Nederland, Echte Rancune, en de kaartjes waren binnen een uur uitverkocht, dat zegt genoeg toch?

Close Menu