De Edinburgh Fringe, het grootste kunstenfestival ter wereld

De Edinburgh Fringe, het grootste kunstenfestival ter wereld

The Edinburgh Fringe, of kortweg The Fringe is hét evenement van het jaar in Edinburgh. Het maakt deel uit van het Edinburgh Festival en vindt plaats in de maand augustus.

Het is grootste kunstenfestival ter wereld. Vorig jaar stonden gedurende drie weken in totaal 3398 shows gepland op 300 verschillende locaties.

The Fringe trekt hoofdzakelijk podiumkunstenaars aan. Vooral drama en comedy is er populair. De dramavoorstellingen reiken van de klassiekers van het Oude Griekenland over Shakespeare richting vernieuwende, postmoderne stukken.

Ook musicals en kindertheater zijn er populair. Elk mogelijk optreden wordt er toegestaan aangezien er geen voorafgaandelijke selectie aan het festival voorafgaat. Daarom staat The Fringe bekend als proefterrein voor experimentele kunst.

Stukken die op een andere festival nooit vertoond zouden worden, vind je hier. De kunstenaars staan er bovendien niet moederziel alleen voor, want de Festival Fringe Society adviseert alle artiesten voor, tijdens en na hun optredens.

Edinburgh

De Fringe maakt gebruik van de open ruimte in en rond het centrum van Edinburgh. Iedereen die hier een verhaal wil vertellen, krijgt hier de mogelijkheid. De Fringe locaties zijn beschikbaar voor iedereen.

Het publiek kan genieten van theater, komedie, dans, cabaret, circus, kindershows, fysiek theater, musicals, opera en diverse kunsttentoonstellingen.

Het is een magneet voor creatieve auteurs, theatermakers en acteurs en mag de grootste dynamische kunstmarkt ter wereld genoemd worden.

The Fringe startte door het initiatief van acht onafhankelijke theatergroepen die in 1947 enkele stukken verzorgden rondom de stadsrand.

Zij maakten handig gebruik van het aanwezige publiek van het Edinburgh International Festival om zo hun alternatieve theater in de schijnwerpers te plaatsen.

De Schotse journalist Robert Kemp schreef in 1948 dat er meer ambiance was langs de rand (= the fringe) dan tijdens het officiële festival. The Fringe was geboren.

Oorspronkelijk traden de verschillende groepen onafhankelijk van elkaar op. Pas vanaf 1951 begonnen ze samen te werken, toen de studenten van de Universiteit van Edinburgh voor hen een artiestenruimte openden.

Daar konden ze een snelle hap krijgen en overnachten. In 1954 groepeerden de groepen zich tijdens een vergadering. Het was de start van  de Festival Fringe Society, die in 1959 werd opgericht. In dat jaar opende ook de Fringeclub, het boeking- en informatiekantoor van het festival.

Sindsdien groeide het festival elk jaar, tot het mega-evenement die het nu geworden is. In 2000 was The Fringe ook pionier van de tegenwoordig goed ingeburgerde online ticketverkoop.

Navolging

Sinds de start van het festival is het globale idee van The Fringe overal ter wereld gekopieerd. Een aantal van de bekendste festivals zijn hier het Edmonton International Fringe Festival en het Adelaide Fringe Festival.

Over de jaren heen wist het festival ook enkele startende theatergezelschappen aan te trekken, zoals de London Club Theatre Group, de National Student Theatre Company, Communicado en Grid Iron.

Ook bekende vooraanstaande toneelstukken werden hier geboren, waarvan Rosencrantz and Guildenstern Are Dead van Tom Stoppard de bekendste is.

Wat comedy betreft, kon The Fringe een platform bieden aan opkomend talent. Zo traden er in de jaren zestig verschillende leden van Monty Python op.

Ook Hugh Laurie, Tony Slattery, Stephen Fry, Emma Thompson, Steve Coogan en Al Murray zetten er hun eerste stappen richting beroemdheid.

Zelfs de Nederlanders Theo Maassen en Hans Teeuwen gaven er al performances, samen met de Amsterdam Underground Comedy Collective.

Voor Hans Teeuwen  was dit de springplank naar zijn succesvolle solo optreden in het Soho Theatre in London.

Prijzen

Wie deelneemt aan The Fringe maakt kans op verschillende prijzen. De krant The Scotsman startte in 1972 met de eerste prijsuitreiking, en introduceerde The Scotsman Fringe First Award voor drama.

Er worden elk jaar in totaal 15 prijzen uitgedeeld. Voor het comedy genre wordt sinds 1981 de Edinburgh Comedy Award uitgereikt, tot 2005 bekend als de Perrier Comedy Award.

De Herald Angel tenslotte, wordt door critici van de krant The Herald uitgereikt aan kunstenaars die volgens hen meer erkenning verdienen.

Close Menu