Wie is Claudia de Breij?

Ze is een vrolijke duizendpoot die ondanks alles toch nog een beetje onzeker is over of er oorlog komt en of ze dan bij je mag schuilen. Claudia de breij een Nederlandse cabaretière, presentatrice, liedschrijver en ook nog radio-DJ, ze kan het allemaal. Maar het is haar niet zomaar in de schoot geworpen, ook al wist ze al heel snel dat het podium de plek was waar ze zich thuis voelde, moest de Breij op eigen kracht werken aan haar theater loopbaan. In 1975 werd de Breij geboren in Utrecht, haar VWO diploma behaalde ze in Culemborg aan het Koningin Wilhelmina College (KWC). Waar de Breij bekend door werd was de radio, zo begon ze in 1997 met het presenteren van het BNN programma United op Radio 1, en in 2003 begon ze met het programma “Claudia d’r op” bij 3FM. Naast radio en haar cabaretwerk schreef ze ook lange tijd columns in het Algemeen Dagblad. Wanneer we zeggen een echte duizendpoot, hebben we zeker niet te veel gezegd. Wat een veelzijdige vrouw die Claudia!

Schoolcarrière

Na een soepele basisschoolperiode kwam Claudia terecht op het KWC in Culemborg. In de acht jaar dat ze daar zat heeft ze de schoolkrant volgeschreven met haar verhalen, en heeft ze het podium leren kennen. Vanaf dat moment wist claudia dat het podium haar plek was. Met een VWO diploma op zak verliet ze het KWC en ging ze in 1995 Algemeen Letteren studeren. Precies twee jaar verder had ze naast een propedeuse op zak ook heel veel levenservaring opgedaan, en wist Claudia het zeker, ze wilde stoppen met haar studie en haar passie volgen, cabaretière worden. Omdat Claudia wist, en zelf ondervonden had, dat het geen makkelijke weg zou worden en je niet 1,2,3 je brood kunt verdienen met cabaret besloot ze te werken bij de radio, op tv en als columnist bij het AD. We zeiden toch dat ze een duizendpoot is!

Theater en muziek

Theater en muziek stond altijd al centraal bij Claudia, zo deed ze mee aan het leids Cabaret Festival waar ze het tot de laatste ronde haalde. Tijdens het Concours om de wim Sonneveldprijs in 1998 van het Amsterdams Kleinkunst Festival behaalde ze de derde plek. Het was na deze tijd dat ze een aantal programma’s maakte en Frans Rühl haar allereerste impresario werd. Voordat hij in haar leven kwam had Claudia al met verschillende afwijzingen te maken gehad, de kleinkunstacademie waar ze werd afgewezen en tal van impresario die niets in haar zagen, totdat Frans Rühl in haar leven kwam, hij zag het namelijk wel, zo zei hij letterlijk: ‘Jouw liedjes doen me soms aan Frans Halsema denken en je grappen aan Van Veen’. De Breij kon niet gelukkiger zijn met hem als impresariaat. Eindelijk iemand die het ziet!

Theater programma’s Claudia de Breij:

2002-2003: De Wilde Frisheid
2003-2005: Claudia Zuigt
2005-2007: Hallo Lieve Mensen
2007-2009: iClaudia
2009-2011: Hete Vrede
2013: Alleen
2014-2015: Teerling
2016: Oudejaarsconference
2017-2018: Nu

Boeken

Nog steeds staat de Breij op het podium en is ze druk bezig met haar passie, en als ze niet op het podium staat is ze bezig met schrijven. Zo kwamen in 2009 twee boeken van haar uit, namelijk “Krijg nou tieten”; een boek dat gaat over alle ongemakken die komen kijken bij een zwangerschap en bevalling; en dat zijn er nogal wat, en het boek “Dingen die fijn zijn”.

Het jaar 2015 was toch wel het jaar voor Claudia, zo ontving ze de Louis Davidsring, haar nummer ‘’Mag ik dan bij jou’’ stond op nummer 4 van de top 2000 en ook haar boek “Neem een geit” kwam uit en werd een bestseller. Het is dan ook niet zo vreemd dat Claudia zich het jaar erop even terugtrok om zich vervolgens voor te bereiden op haar oudejaarsconference waar ze vervolgens ook een boek genaamd “De oudejaars” over schreef.  

Close Menu