Wie is Carice van Houten?

Wanneer je de naam Carice van Houten hoort denken de meeste mensen meteen aan een succesvolle actrice, en terecht, want succesvol is ze zeker, maar veel mensen weten niet dat van Houten ook in verschillende theatervoorstellingen heeft gespeeld. Van Houten werd geboren op 5 september 1976 in Leiderdorp en ze groeide op met kunst en cultuur. Zo werd ze door haar vader regelmatig meegenomen naar theatervoorstellingen. Het is dan ook niet zo gek dat ze hiervandaan haar inspiratie heeft gehaald. Na het zien van de musical Annie was Carice verkocht, ze besloot actrice te worden! En niet zomaar één, van Houten heeft maar liefst vijf Gouden Kalveren, zes Rembrandt Awards en nog veel meer andere prijzen gewonnen zoals de Colombina voor haar rol van Masha in de theatervoorstelling ‘Een Meeuw’. De prijzen zeggen genoeg, een internationale ster die Carice!

Schoolcarrière

Carice wist al vroeg wat ze wilde, namelijk actrice worden, op de middelbare school tijdens het Atheneum, begon ze al met toneelspelen. Het was dan ook toen dat ze haar eerste hoofdrol te pakken had in de voorstelling ‘Tijl Uilenspiegel’ van Hugo Claus. Eenmaal het Atheneum afgerond ging ze direct door naar Amsterdam om aan de Kleinkunstacademie te studeren. In deze periode ging het niet helemaal lekker, ze moest het eerste jaar dan ook over doen, en ging weer bij haar vader wonen (haar ouders waren gescheiden). Uiteindelijk studeerde ze in 2000 af en daarna begon haar glansrijke carrière als actrice.

Ontdekt

Het was al tijdens haar opleiding dat Carice werd ontdekt door Hans Kemna hij introduceerde haar bij collega Job Gosschalk. Het was hij die Carice een rol gaf in de televisieserie ‘Het Labyrint’, een dertiendelige serie die in 1997 werd uitgezonden. Het was tijdens haar schoolperiode dat ze haar eerste Gouden Kalf ontving voor de hoofdrol in de telefilm ‘Suzy Q’. Het bleef niet alleen bij een Gouden Kalf, ook mocht ze een Pisuisse prijs in ontvangst nemen voor de ‘meest veelbelovende eindexamenleerling’. Ook kreeg ze de Top naeff-prijs in 2000, een aanmoedigingsprijs voor theaterschool studenten. Dat zijn nogal wat prijzen, en dan ben je nog niet eens afgestudeerd! Het is ook niet zo vreemd als we je zeggen dat het succes gewoon door ging na haar studie, Zo speelde ze in 2000 voor het Noord Nederlands Toneel en was ze volop bezig met haar eerste bioscoopfilm ‘AmnesiA’. De film Minous leverde in 2002 uiteindelijk haar tweede Gouden Kalf op. Na deze periode keerde Carice weer terug naar het theater, de musicalwereld om precies te zijn.

Theatervoorstellingen

  • 1999: Mijn Elektra
  • 2001: Driestuiversopera
  • 2002: Foxtrot
  • 2003: Hedda Gabler
  • 2003: Een Meeuw
  • 2004: het Bewijs
  • 2004: Ren Lenny Ren
  • 2006: Driekoningenavond
  • 2008: De Gravin van Parma

Overige prijzen

In 2007 Werd Carice verkozen tot de beste Nederlandse actrice aller tijden tijdens de Nederlandse filmdagen in Utrecht, dit was na de rol in de film Zwartbroek. In datzelfde jaar ontving ze ook nog een Rembrand voor haar rol in ‘Alles is Liefde’. In 2009 Speelt ze de hoofdrol in de film ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ waarvoor ze wederom een Rembrand ontving. Een jaar later speelt ze in de film ‘De gelukkige Huisvrouw’ waarvoor ze wederom een Gouden Kalf in ontvangst mag nemen.

Close Menu