Wanneer je denkt aan Cabaret dan denk je vaak aan aparte figuren met een grote mond die vooral graag zeggen waar het op staat. Vaak zijn cabaretiers dan ook voorbeelden voor de gewone mens, het zijn personen waarin we ons kunnen vinden en waarmee we ons verbonden voelen. Het is niet voor niets dat de meeste cabaretiers onderwerpen uit het dagelijkse leven gebruiken voor hun shows, en deze op een grappige manier neerzetten. Op die manier voelen we ons allemaal verbonden, en heb je aan het einde van de show het gevoel niet de enige te zijn.

Veel mensen denken dat een cabaretier en comedian hetzelfde zijn, toch is dit niet het geval. Begrijp me niet verkeerd, cabaretiers zijn zeker ook enorm grappig, maar cabaret is een andere vorm van podiumkunst. Simpel gezegd wordt er bij stand-up comedians eigenlijk de hele avond moppen getapt, terwijl er bij cabaret vaak zang en dans wordt toegevoegd en nog belangrijker, bij cabaret heb je te maken met een verhaallijn. Daarnaast ga je voor een cabaretvoorstelling  in de meeste gevallen naar een theater terwijl veel stand-up comedians te zien zijn in cafés.

Cabaretier worden

Om cabaretier te worden “moet” je geen opleiding hebben gehad, maar een opleiding in de richting van toneel en kleinkunst is natuurlijk wel de beste basis. Mocht het zo zijn dat je een geboren cabaretier bent, dan kun je natuurlijk ook proberen om alle podiums af te gaan om op die manier bij een impresariaat terecht te komen. Wil je nou toch graag meer ervaring opdoen en een goede start maken dan kun je terecht bij de verschillende kunstacademie die we in Nederland hebben, en je kunt ook kiezen voor HBO Bachelor of Cabaret in Den Bosch.

Cabaretprijzen

De belangrijkste cabaretprijzen die je al cabaretier kunt winnen zijn de volgende:

wanneer je het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het hele seizoen hebt, kun je de Poelifinario winnen.

  • De Neerlands Hoop

Ben jij volgens de jury de meest veelbelovende theatermaker(s) van Nederland met ook nog eens het grootste toekomstperspectief, dan kun je De Neerlands Hoop winnen.

Close Menu